Partnerschap Cariben

Intro

Het Caribisch gebied met een Nederlandse connectie zijn de benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao en de bovenwindse eilanden Sint Eustatius, Sint Maarten en Saba. Elk eiland heeft zijn eigen kwaliteit en karakter.

Geografisch ligt het in de tropen, wat een afwisseling is van tropisch regen- en nevelwoud, droog woud, zonnige zandstranden, mangrove bossen en natuurlijk een kwetsbare, maar prachtige onderwaterwereld.

De geschiedenis laat nog steeds diepe sporen zien in de huidige maatschappij op de eilanden. Het koloniale verleden is een inktzwarte bladzijde in het gezamenlijke verleden van dit gebied en Nederland. Er is inmiddels wel iets meer aandacht voor in de geschiedenisboeken en de zogenaamde “heldendaden” van mensen als Piet Hein en Michiel de Ruyter worden wel iets genuanceerder gebracht, maar een daadwerkelijke erkenning van het gruwelijke leed wat Nederland aangericht heeft in alle voormalige koloniën, staat nog in de kinderschoenen. Het is van belang je hier bewust van te zijn, zeker met een witte huid.

Naast het paradijselijke imago, waar de economie van de eilanden grotendeels vanaf hangt, is er ook veel armoede en meestal gaat het daarbij niet om mensen met een witte huid.

Het spreken van Papiaments of een poging daartoe wordt zeer gewaardeerd. Doe echt je best om het te leren, al zijn het maar een aantal zinnen om mee te beginnen. Het kan echt een ijsbreker zijn op met name Aruba, Bonaire, Curaçao. Je vindt korte thematische cursussen op internet (bv woorden en zinnen over verkeer en vervoer; eten en drinken; dagen en maanden;  telwoorden; groeten; sport; het vliegveld….).

We stellen elk eiland hieronder verder voor.

Praktische informatie

Het leven in het Caribisch gebied is behoorlijk kostbaar. Omdat vrijwel al het voedsel geïmporteerd moet worden, en daarover belasting betaald wordt, zijn de gewone levensmiddelen vaak duurder dan in Nederland. Het zou kunnen helpen om naar Chinese winkels te gaan, waar je weliswaar minder verse groenten en fruit vindt, maar wel gezonde conserven en blikgroenten en de prijs aanmerkelijk lager ligt dan in de grote supermarkten met Nederlandse merken.. Ook is lokaal fruit, waaronder mango’s, goedkoper dan uit Europa en Amerika ingevlogen fruit. Omdat het ook een toeristisch gebied is en de economie ervan afhangt, is er weliswaar veel aanbod qua horeca en dergelijke, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Uiteraard zijn er ook betaalbare opties, maar verwacht geen studentenkroeg prijzen. Kijk goed waar de locals naartoe gaan, dat is meestal betaalbaarder en dan weet je zeker dat het lekker is. 

De huur van een appartement en een auto voor langdurig gebruik brengen ook kosten met zich mee. Soms kun je dit regelen via de directeur of mentor van de school, wat zowel qua prijs voordeel op kan leveren, als ook qua betrouwbaarheid. Fotografeer altijd de al aanwezige schade zoals krassen en deukjes.  En dan zijn er natuurlijk ook nog de kosten van de vlucht.

Je hebt geen visum of stageovereenkomst nodig voor de Cariben als je er niet langer dan 180 dagen (6 maanden) verblijft. Pas wel op met betaald werk en neem ook geen stagevergoeding aan, mocht dit je worden aangeboden. Als je op geld verdienen wordt betrapt, stuurt de overheid je met de eerste vlucht terug naar Nederland. 

Het hebben van eigen vervoer is een must. Openbaar vervoer is er soms wel, maar erg onregelmatig en onbetrouwbaar. Bovendien kun je niet overal komen. Om de kosten te delen is het handig om bijvoorbeeld met andere stagiaires van de stageschool samen een auto te huren. Of met studenten die in de buurt van jouw school stagelopen op een andere school. Je krijgt ongeveer 100 euro terug voor je ov jaarkaart van DUO als je via de studentadministratie laat weten welke maanden je in het buitenland studeert of stage loopt. 

Voor informatie over vaccins, zie https://www.ggdreisvaccinaties.nl/

Ook heeft de GGD een handige app met handige links naar reistips, informatie per land, ziekten op reis en wat te doen bij: GGD reist mee. Nederlandwereldwijd heeft ook een handige app, waardoor je vanzelf de laatste updates op je telefoon krijgt. Hieronder vind je linkjes per eiland.

Aruba: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/aruba/reizen/reisadvies

(Momenteel betaal je een speciale Covid-19 bezoekersverzekering, om eventuele medische gevolgen van Corona mee te kunnen dekken.) 

Bonaire: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/bonaire/reizen/reisadvies

Curaçao: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/curacao/reizen/reisadvies

St Eustatius: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/sint-eustatius/reizen/reisadvies

St Maarten: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/sint-maarten/reizen/reisadvies

(Ook op St.Maarten betaalde je in 2022 een extra verzekering van 14 dollar voor evt. isolatie en medische verzorging op het eiland.) 

Saba: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/saba/reizen/reisadvies

Contact

Voor vragen of meer informatie kun je terecht bij de Cariben-contactpersonen van Radiant: