Nepal

Nepal - introductie van het land

Nepal is een land waarvoor elke beschrijving tekortschiet. Je moet het beleven, zien, ruiken, voelen, horen en proeven. Het is het land met de hoogste bergen ter wereld, maar ook een uitgestrekte jungle. Het is een land vol variatie, rijk aan geschiedenis, religie en overal is bedrijvigheid. Ingeklemd tussen de grootmachten India en China, ongeveer 3,5 keer de oppervlakte van Nederland, met ca. 30 miljoen inwoners. De hoofdstad is Kathmandu, gelegen in een vallei met ongeveer 1 miljoen inwoners. Er wordt een groot aantal talen gesproken, maar de officiële taal is het Nepalees.

Nepal - Onderwijs

Sinds 1951 is het onderwijs in Nepal in principe voor iedereen toegankelijk is. Er is leerplicht vanaf het basisonderwijs t/m het eerste deel van het voortgezet onderwijs.

De realiteit is echter dat met name in de meer afgelegen gebieden niet iedereen onderwijs kan volgen. 

Het huidige onderwijs systeem heeft de volgende opbouw:

•          Vanaf ongeveer 3 jaar kunnen kinderen naar de pre-school, de Kindergarten

•          Van ongeveer 5 t/m 17 jaar wordt het basis- en voortgezet onderwijs gevolgd

•          Daarna volgt het hoger onderwijs 

De schooljaren volgen de Nepalese jaartelling en lopen van april tot maart. 

Nepal kent zowel openbaar onderwijs (government schools) als privéscholen. Voor de laatste moet schoolgeld worden betaald en het onderwijs is vaak in het Engels. Zodra ze zich het kunnen permitteren sturen veel ouders hun kinderen naar een privéschool, om ze meer kansen te geven. De kwaliteit van het onderwijs op deze scholen is echter zeer wisselend.   

De meeste scholen waarmee we vanuit Radiant samenwerken zijn privéscholen, met name in en rond de stad Pokhara. Veel van deze scholen zijn al jarenlang betrokken bij een project om het onderwijs te verbeteren (voor meer informatie, zie https://www.kpz.nl/samenwerken/stichting-theole/)      

Mocht er tijdens je stage in Nepal een training zijn vanuit de stichting, dan is het een mooie kans voor je om daaraan mee te werken.

Nepal - Huisvesting

Kathmandu

Als je in Kathmandu je stage gaat doen zal de directeur van de school je helpen een kamer te vinden. De kosten kunnen variëren van ongeveer 200 euro tot 550 euro per maand, afhankelijk van de voorzieningen en de locatie. Op stagedagen kun je voor de lunch mee-eten in de schoolkantine.

​​​​Pokhara

In Pokhara kan de contactpersoon Prem je helpen om een kamer te vinden, maar hij heeft zelf ook een guesthouse, waar veel internationale vrijwilligers verblijven. De kosten per maand bedragen dan ongeveer 200 euro. Bij dat bedrag zit ook een dagelijkse maaltijd 's avonds, samen met de andere gasten. Ontbijt kun je zelf regelen en de lunch krijg je op stagedagen op de school. 

Een andere optie is de Blue Planet Lodge, waar mooie kamers worden aangeboden aan long-stayers. Denk aan een bedrag van 250-300 euro per maand.  (http://blueplanetlodge.com.np/)

Arnakot

Het verblijf in het dorpje Arnakot in het heuvelgebied wordt door Prem geregeld. Je woont dan in een zeer eenvoudige “homestay”.  Daar zitten drie maaltijden per dag bij in, inclusief twee keer het Nepaleze standaardmaal, dal-bhat. Dat zal ongeveer 300 euro per maand kosten.

Nepal - Praktische informatie

Om in Nepal te verblijven heb je een visum nodig. Dat kun je verkrijgen bij het Nepalese consulaat in Amsterdam (https://nepal.nl/consulaat/), maar ook op de luchthaven in Kathmandu. 

Check bij de GGD welke inentingen verplicht zijn of aanbevolen worden (https://www.ggdreisvaccinaties.nl/).

In vergelijking met Nederland is Nepal een goedkoop land wat betreft huisvesting en de kosten voor vervoer en levensonderhoud. Onze contactpersoon in Nepal kan helpen met het vinden van een kamer, maar je kunt via internet ook zelf informatie zoeken.  

Contact

Voor vragen of meer informatie kun je terecht bij de Nepal-contactpersoon van Radiant: